Cia seme konzumno organik 250g Lučar

Cia seme konzumno organik 250g Lučar

459.80 DIN
4068
Čia semenke, poreklom iz Južne Amerike gde se vekovima smatraju “super-hranom”,  bogate su vlaknima, nezasićenim (omega-3) masnim kiselinama, proteinima, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom. Takođe sadrže cink, mangan, vitamine A, D, E, K, i vitamine B grupe. Ne sadrži gluten i prijatnog je ukusa, a organska čia je još bogatija hranljivim materijama od konvencionalne. Čia semenke u ishrani mogu potpuno zameniti žitarice, a mogu se i mešati sa drugim zrnevljem ili njihovim mlinskim proizvodima. Sadrže oko 20% proteina, pet puta više kalcijuma od mleka, sedam puta više vitamina C od narandže, tri puta više gvožđa od spanaća i dva puta više kalijuma od banana.

Deluju na više načina unapređujući naše zdravlje. Zbog visoke koncentracije vlakana poboljšavaju probavu i leče simptome bolesti probavnog sistema. Visok sadržaj omega-3 masnih kiselina svrstava ih među najbolje namirnice za zdravlje mozga i srca. Veoma su snažan antioksidans, imaju četiri puta veću vrednost orac jedinica od borovnice. Imaju pozitivan uticaj na nivelisanje glukoze u krvi i zato su veoma korisna namirnica kod dijabetesa. Podstiču zdravlje kože, kose i noktiju.

Upotreba i priprema: organsko čia seme se može koristiti kao dodatak salatama, dezertima, jogurtu ili frapeima, celo ili samleveno. Može se dodavati u zames prilikom pripreme hleba, peciva i kolača. Da bi se olakšala i poboljšala iskoristivost hranljivih materija, čia seme možemo potopiti u vodu oko 15 minuta. Na ovakav način dobija se “gel struktura” koja se može konzumirati direktno, a ima i slična vezivna svojstva kao jaja, te se u kulinarstvu može koristiti i kao njihova zamena.