Proso ljusteno 500gr

Proso ljusteno 500gr

Cena proizvoda: 98.90 DIN 129.80 DIN
2919
Iako ima mnogobrojne prednosti, žitarica proso donedavno je bila neopravdano zanemarena, ali, kao da postoje trendovi u ishrani, ponovo se ova biljka, koja je korišćena još u kamenom dobu, vraća na trpezu kao izuzetno vredna namirnica. 
Proso je jednogodišnja biljka, izgledom vrlo slična kukuruzu. Raste veoma visoko, a plod su joj semenke u tvrdim ljuskama, koje se pre upotrebe moraju oljuštiti. Kada se ljuske skinu, pojavljuju se žute kuglice s crnom tačkicom, koja je bila povezana sa stabljikom.
Visoko je hranljiva namirnica, sa najmanje alergenih sastojaka, pa je bez ograničenja mogu koristiti svi. Blagog je ukusa, pomalo nalik orahu, sa sadržajem belančevina od blizu 15 procenata. Izuzetno je bogata vitaminima B kompleksa, vlaknima i mineralnim materijama, a pre svega gvožđem, magnezijumom, fosforom i kalijumom.
Sa prosom treba biti ipak oprezan jer sadrži takozvane goitrogene materije, koje blago ograničavaju unos joda u štitastu žlezdu. U velikim količinama ova namirnica može dovesti do gušavosti, bez obzira na to što je glavni uzrok za pojavu ovog poremećaja ishrana siromašna jodom.
S druge strane, posedovanje goitrogenih materija nije isključivo privilegija prosa. One se nalaze i u namirnicama kao što su brokoli, kupus, karfiol, ali i u drugom izuzetno hranljivom i zdravom povrću, koje svoje mesto češće treba da nađe na trpezi.
Na ovo treba da obrate pažnju oni koji pate od gušavosti. Njima se ne preporučuje da dnevno konzumiraju više od tri serviranja namirnica sa ovim materijama. Zdravi ljudi, bez ikakve bojazni, treba u svoju raznovrsnu ishranu da uvrste i ove namirnice, i, naravno, proso.
Proso predstavlja namirnicu izbora, za uspostavljanje normalne flore u crevima, čišćenja krvi i nadopunu svih nedostajućih materija u organizmu. Uzimanjem dijetalne hrane od prosa, organizam je u stanju da se obnovi u celosti - od vrha kose do noktiju na nogama.