Pahuljice ovsene 250gr -Lucar

Pahuljice ovsene 250gr -Lucar

59.80 DIN
1638

11 fenomenalnih blagodeti ovsenih pahuljica

1. Snižavaju holesterol

Još pre 30 godina holandski naučnici su otkrili da ovas ima izuzetno svojstvo snižavanja nivoa štetnog holesterola. Danas je to potvrđeno s preko 20 različita istraživanja.

Ovsene pahuljice sadrže beta-glukan u posebnom obliku koji pomaže u snižavanju holesterola. Šoljica zobenih pahuljica dnevno smanjuje vrednost holesterola za 8 do 23%.

2. Podstiču probavu

Ishrana bogata vlaknima jedan je od načina smanjivanja nadutosti i zatvora.

Vlakna iz ovsenih pahuljica omekšavaju stolicu i podstiču redovno pražnjenje creva.

Šoljica ovsene kaše sadrži oko 4 grama vlakana, od čega je 2 grama nerastvorivih vlakana koja su najbitnija za dobar rad probave. 

3. Pomažu kod mršavljenja

Pola šoljiice ovsenih pahuljica sadrži 159 kalorija i ima samo 2 grama masti.

Vlakna iz ovsa povećavaju osećaj sitosti, dok beta-glukan pomaže u smanjivanju apetita.

Ako pokušavate da smršate i smanjite unos kalorija, ovsena kaša je vaš idealan doručak uz koji ćete biti puni energije i izdržati do ručka.

4. Čuvaju zdravlje srca

Naučnici s Harvarda pratili su 21.000 osoba tokom 19 godina. Otkrili su da muškarci koji dnevno doručkuju posudu celovitih žitarica, uključujući i ovsene pahuljice imaju 29% manji rizik za zastoj srca.

To se pripisuje obilju omega-3 kiselina, folnoj kiselini, kalijumu i kalcijumu – materijama koje srce voli.

5. Štite kožu

Poznato je da je ovas izvrsno sredstvo za suvu i iritiranu kožu.

Skrob iz ovsenih pahuljica stvara barijeru koja koži pomaže da zadrži vlagu, dok se od nešto čvršće ljuske može napraviti nežni piling. Zbog toga su odlične za izradu domaćih maski, kupki i pilinga.

6. Stabilizuju šećer u krvi

Doručak sa ovsenim pahuljicama pomaže u stabilizovanju nivoa šećera u krvi.

Ovsene pahuljice imaju vrlo nizak glikemijski indeks, što znači da je njihov utjecaj na rast razine šećera u krvi minimalan.

Beta-glukan ima pozitivan učinak na bolesnike s dijabetesom tipa 2, jer održava stabilan nivo šećera u krvi. Ova namirnica dokazano smanjuje rizik od insulinske rezistencije, metaboličkog sindroma i srčanih bolesti. Zato su ovsene pahuljice dobrodošle i na stolu obolelih od dijabetesa.

7. Deluju umirujuće

Iako se većinom promovišu kao doručak, ovsene pahuljice su mudar izbor i pre spavanja.Škoti često preporučuju ovsenu kašu za dobar i miran san.

Naime, ovsena kaša sadrži melatonin, kompleksne ugljene hidrate i triptofan koji imaju umirujuće delovanje, te vitamin B6 koji podstiče proizvodnju serotonina – hormona sreće.

8. Smanjuju rizik od raka debelog creva

Britanski i norveški istraživači objavili su dokaze o povezanosti dijete bogate vlaknima i manjeg rizika od kolorektalnog raka.

Njihovo istraživanje koje je obuhvatalo čak 2 miliona učesnika je otkrilo da bi za svakih dodatnih 10 grama vlakana u ishrani, rizik od razvoja raka debelog creva bio smanjen za čak 10%.

Studija iz 2010. godine je otkrila da avenantramid – antioksidans iz ovsa – smanjuje širenje ćelija raka debelog creva.

9. Pospešuju izdržljivost

Ovsena kaša izvrstan je izvor ugljenih hidrata i proteina te pruži dovoljno kalorija za veće telesne napore.

U studijama se pokazalo da njena konzumacija 60-45 minuta pre treninga povećava performanse i povoljno utiče na metabolizam.

10. Poboljšavaju imunitet

Povezanost osene kaše i imuniteta često je i pomno istraživana. Mnoga lekovita svojstva ovsenih pahuljica pripisuju se beta-glukanu. On se smatra najsnažnijim prirodnim aktivatorom i stimulatorom imunološkog sastava koji može povećati delotvornost imuniteta do nekoliko puta. Pomaže pri upalnim procesima tako što poboljšava protok neutrofila do infekcije i njihovu sposobnost eliminisanja bakterija.

11. Jednostavno su ukusne!

Ovsene pahuljice su ukusne za jelo, posebno u obliku kaše, zbog čega ih nije teško uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Od njih možete pripremiti različita slana i slatka jela ili ih kombinovati s drugim namirnicama. Često se koriste kao dodatak pudingu, supama, kolačima i keksu. Takođe ih možete upotrebiti u pripremi prirodnih kozmetičkih preparata. Pogodne su i za one koji ne podnose gluten jer je naučno dokazano da ih čak i oboleli od celijakije mogu jesti bez obzira na minimalnu količinu glutena koju sadrže.