Krema za vene

Krema za vene

398.90 DIN
1443
100 g kreme sadrži: uljani ekstrakt cveta kantariona, kamilice, kokotca, nevena, semena divljeg kestena, korena gaveza, lincure i sveže šargarepe (1:4), dekspantenola 1g, alantoina 0,5 g i vitamine A, D i E.
Osobine i delovanje:
Krem sadrži uljani ekstrakt više lekovitih biljaka navedenih u sastavu čiji aktivni principi jačaju zidove venskih krvnih sudova, smanjuju njihovu propustljivost i ubrzavaju cirkulaciju. Samim tim otklanjaju otoke, napetost i bolove, posebno donjih ekstremiteta. Takođe deluju antiseptično, antiflogistički i ubrzavaju granulaciju i epitelizaciju (zarastanje) kože.
Ekstrakt kokotca svojim aktivnim komponentama melilotinom i kumarinom deluje antikoagulantno (sprečava stvaranje opasnih krvnih ugrušaka), dok koren gaveza ispoljava jako adstrigentno i hemostatičko dejstvo (zaustavlja krvarenje). Ekstrakt semena divljeg kestena sadrži aktivnu supstancu saponin - escin koji normalizuje tonus vena, posebno nogu, te se sa uspehom koristi kod proširenih vena donjih ekstremiteta. Na ulcus cruris deluje u smislu smanjenja procesa upale. Posledica ukupnog dejstva aktivnih principa iz ovih biljaka je sprečavanje posledica venskog zastoja kao što su otok, trofička oštećenja zidova krvnih sudova, zapaljenja i trombotičke komplikacije.
Pantenol - dekspantenol se u organizmu transformiše u pantotensku kiselinu (vitamin B5 - antidermatitis faktor). Aktivni oblik pantotenske kiseline u tkivima - koenzim A, neophodan je u procesu metabolizma belančevina, masti i ugljenih hidrata, a takođe i za detoksikaciju pojedinih produkata metabolizma. Ovi procesi kod zdrave kože služe očuvanju njenih pravilnih funkcija, a kod oštećene ili obolele pospešuju njenu regeneraciju.
Pantenol uspostavlja i održava prirodnu vlažnost, mekoću i elastičnost kože. Poseduje hidrataciono dejstvo (ovlaživač i emolijens) i sposobnost apsorpcije UV zraka. Povoljno deluje na sprečavanje pojave staračkih pega (mrlja) na koži.
Alantoin je prirodna organska supstanca koja deluje antiflogistički. Svojim keratolitičkim dejstvom pospešuje penetraciju aktivnih supstanci u dublje slojeve tkiva i poboljšava epitelizaciju istih. Stimuliše proces razmene materija u delovima vezivnog tkiva ispod kože, pri čemu se podstiče rast ćelija i otklanjaju štetni produkti metabolizma. Manjak vitamina A na koži dovodi do suvoće, neprirodne belo-sive boje i hiperkeratotičkih promena. Ovo je najizraženije na ekstremitetima jer je tu inače koža suva zbog normalno manjeg broja lojnih i znojnih žlezda. Vitamin A obnavlja oštećene ćelije u smislu regeneracije tkiva, pospešujući mitozu i proliferaciju ćelija epidermisa. Sprečava stvaranje staračkih keratoza i seboroičnih bradavica.
Prisustvo D vitamina u ovoj kremi služi i za zaštitu vitamina A od oksidacije.
Vitamin E vrlo lako oksidiše, pa se naziva zaštitnim vitaminom i antioksidansom. Poboljšava mikrocirkulaciju kolagenih i elastičnih vlakana vezivnog tkiva i ima jak antiinflamatorni učinak. Sprečava nastajanje akni i gnojnih procesa tako što suzbija oksidativne procese sastojaka sebuma na površini kože, to jest oksidaciju nezasićenih masnih kiselina, kao i drugih materija koje lako oksidišu u tkivima i stvaraju štetne perokside.
Primena:
Krem za vene se koristi kad postoji poremećaj venske cirkulacije u nogama: bol, otok, osećaj težine, napetost usled dugotrajnog sedenja, stajanja ili u trudnoći, kod suve i tanke kože sa vidljivim kapilarima sklonim pucanju. Takođe kod promrzlina, prevarikoznog sindroma, postflebitičkog sindroma, flebitisa, tromboflebitisa, burzitisa, tendovaginitisa itd.
Sa uspehom se koristi u slučaju tupih povreda, nagnječenja, hematoma, kontuzija, distorzija i sličnih povreda kod sportista, u saobraćaju itd.
Više puta dnevno krem nanositi na obolelo ili povređeno mesto i blago masirati.
Kontraindikacije: Dokazana preosetljivost na neki od sastojaka preparata.
Rok trajanja: 12 meseci.
Način čuvanja:
Preparat čuvati zatvoren, u originalnom pakovanju na tamnom i hladnom mestu, van domašaja dece.
Napomena:
Ovaj krem ne koristiti u toku sunčanja zbog prisustva kantariona i mogućnosti fotosenzibilizacije. Ne sme se nanositi na upaljenu kožu, sluznice i otvorene rane. Samo za spoljašnju upotrebu.
Način izdavanja: Izdaje se bez lekarskog recepta.
Analizu izvršio: Gradski zavod za zaštitu zdravlja Beograd.
Pakovanje: 60 ml e