Shitake dehidrirane gljive 50gr

Shitake dehidrirane gljive 50gr

349.80 DIN
3012
SHIITAKE – LENTINUNA EDODES

Primarna medicinska upotreba:
- tumor
- visok nivo holesterola
- visok krvni pritisak
- influenca, prehlada, grip
- reumatizam
- artritis…

Opšte informacije o medicinskim gljivama:

Nasuprot standrardnoj medicini koja je usmerena na borbu sa samom bolešću, terapija medicinskim gljivama polazi sa stanovišgta da vraća balans našem telu (npr. Balansira količinu minerala, enzima, hormona, vode, imunih ćelija...) i prirodnu otpornost organiyma na bolesti i borbu samog organizma protiv bolesti.

Medicinske gljive imaju regulatorski efekat, npr. snižavaju krvni pritisak kod osoba sa hipertenzijom i povišuju krvni pritisak kod osoba sa hipotenzijom.

Ove gljive zaista imaju fenomenalan lekoviti potencijal. Stimulišu imuni sistem, bore se protiv virusa, bakterija i gljivica, redukuju zapaljenja, sprečavaju alergije, balansiraju nivo šećera u krvi...

Shiitake su poznate u literaturi kao visoko efektivne medicinske gljiive već vekovima. U Kini i Japanu ali i u SAD takodje Shiitake i njeni preparati se koriste veoma uspešno u tretmanima protiv ćelija raka.

U poslednje vreme i u Evropi se poklanja velika pažnja ovoj fantastičnoj biljci. Ukoliko su gajene prema drevnoj tradiciji imaju izuzetnu nutricionističku vrednost i poželjno ih je jesti što češće, čak svakodnevno, pripremljene na razne načine.

Mogu se koristiti sveže ili sušene kao i visokokoncentrovani ekstrakti ili prah npr. kao tablete.

Kod nas se mogu naći i sveže Shiitake gljive ali obično pogrešno gajene po podrumima (za razliku o Japana i Kine gde se gaje na otvorenom, i samo ime Shii-hrast i Take-gljiva asocira da je ovoj gljivi potrebno sunce i drvena podloga najbolje hrasta da bi dala najbolje rezultate) kao i sušene (domaći uzgajivači ih ne retko suše u rerni šporeta) ili iz uvoza iz Japana, Kine ili SAD-a gde se uzgajaju i suše prirodnim putem.

Shiitake u sebi sadrže velike količine aktivnih materija:
Lentinan: 1,3 glukan – značajan zbog antitumornog delovanja (1986 uveden u klinike kao antitumorno sredstvo)
Eritadenin: derivat butanske kiseline, antiholesterolemik (smanjuje količinu holesterola u krvi) preventivno sprečava arteriosklerozu, infarkt i dr.

Pored ovoga Shiitake u izvor mineral: kalcijuma, fosfora, gvoždja, kalijuma i magnezijuma. Bogate su vitaminima: B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12, D dok ostale sadrže u manjem procentu. Shiitake takodje sadrže sve esencijalne amino kiseline i biljna vlakna koja imaju važnu ulogu za probavni sistem.

Pored lekovitog dejstva koje Shiitake ima na čovečiji organizam u Japanskoj, Kineskoj ali i Američkoj pa sve više i Evropskoj medicini preporučuje se paralena upotreba Shiitake i Reishi gljiva kao odlična kombinacija u borbi protiv tumora, izrazitog porasta imuniteta u tretmanima osoba obolelih od AIDS-a...