Umeboši šljive 100gr

Umeboši šljive 100gr

739.80 DIN
1401

Ovaj proizvod trenutno nemamo na stanju

Umeboši šljiva je veoma lekovita, slanog ukusa. Koristi se kao slani začin u jelima od žitarica, mahunarki, za pripremu umaka ili za pravljenje lekovitih napitaka.
U prodaji se može naći i u obliku paste sa dodatkom šiso (shiso) lišća. Lekovita svojstva: Umeboši šljive su bogate mineralima i belančevinama.
Sadrže znatnu količinu kalcijuma, gvožđa (iz šiso lišća), fosfora, vitamine B1, B2, nijacin, imaju antibiotčka svojstva i deluju antiseptički. Sadrže veliku količinu limunske kiseline, koja je mnogo boljeg kvaliteta i većeg sadržaja vitamina C od limunske kisline koju nalazimo u limunu.
Limunska kiselina čisti masnu jetru, pomaže njen rad i na taj način vrši detoksikaciju organizma. Umeboši mogu da koriste i trudnice zbog kalcijuma i vitamina C.
Prirodni enzimi regulišu varenje i rad želuca.
Katenin ubrzava rad creva, povećava svarljivost proteina i ima antiseptičko dejstvo, što dovodi do otklanjanja umora i povećanja izdržljivosti. Katenin transportuje teške metale iz pojedinih organa do bubrega i probavnog trakta i vrši njihovu eliminaciju.
Pirinska kiselina iz umebošija stimuliše funkciju jetre i pomaže čišćenju organizma od veštačkih hemijskih materija, a katenin ubrzava rad creva i ima antiseptičko dejstvo.
Fermentisani umeboši proizvodi menjaju pH vrednost krvi iz kisele u baznu i stvaraju veću otpornost organizma na grip i prehlade.

•način pripreme:

Umeboši šljiva se koristi kao slani začin pri pripremanju jela sa žitaricama i mahunarkama,te za pripremanje umaka i variva. Koštice se mogu staviti u supu ili pri kuvanju povrća. Njihova predivna crvena boja ukrašava i daje privlačnost i najprostijem jelu, ali umeboši šljiva nije samo dodatak jelu ona je i lek.

Umeboši šljive našem organizmu omogućavaju da:

- pročisti krv i postigne idealnu alkalnost krvi (pH 7,35)

- neutrališe kiselost krvi(kod prekomernog korištenja šećera, alkohola)

- se očisti od toksina odnosno izvrši detoksikaciju

- smiri upalne procese posebno kod gripa i prehlada

- reguliše varenje i zdravu funkciju želuca

- ubrza peristaltiku creva i svarljivost proteina

- stimuliše i pomaže rad jetre i bubrega

- se poveća vitalnost, da se organizam relaksira i podmladi

- se uspori starenje uz pomoć antioksidacionog dejstva umeboši šljiva

Umeboši šljive su korisne i za rešavanje manjih zdravstvenih tegoba: - Neizostavni su sastojak mnogih lekovitih napitaka za jačanje sistema za varenje. - Pomažu kod mučnine na putovanjima, kod prehlada, proliva. - Preporućuju se u slučajevima trovanja hranom. - Mogu poslužiti kao blagi laksativ kod konstipacije (zatvora). - Otklanjaju glavobolju i umor.