Pirinac BASMATI rf-100g

Pirinac BASMATI rf-100g

29.80 DIN
2651

BASMATI PIRINAČ


Basmati pirinač je autohtoni dugozrni pirinač poreklom iz Indije i Pakistana gde se i danas uzgaja. Basmati je pirinač sa zaštičenog geografskog područja. Oko 70% proizvodnje basmati pirinča dolazi iz Indije (manji deo kao organski), dok je ostatak iz Pakistana. Veoma je ukusan i mirisan, i kao takav cenjen u kuhinjama celog sveta. Ako volite rižoto, obavezno probajte basmati.

Aroma i ukus basmatija

Basmati pirinač ima specifičan, veoma prijatan ukus i miris koji izaziva aromatično jedinjenje 2-acetil-1-pirolin. Zrna basmati pirinča sadrže prirodno oko 0,09 ppm ovog aromatičnog hemijskog jedinjenja, što je oko 12 puta više od nivoa sorti ne-basmati pirinča.

Ova prirodna aroma se takođe nalazi u siru, voću i drugim žitaricama. Tokom kuvanja nivo 2-acetil-1-pirolina opada. Namakanje pirinča 30 minuta pre kuvanja omogućava 20% kraće vreme kuvanja i zadržava više arome u kuvanom pirinču.

Niži glikemijski indeks

Basmati pirinač dugog zrna ima srednji glikemijski indeks između 56 i 69 za razliku od jasmin i običnog belog pirinča sa glikemijskim indeksom 89. Zbog toga je pogodniji za dijabetičare.

Postoji nekoliko sorti basmati pirinča, prilagođenih mestima gde se uzgajaju, u Indiji i Paksitanu. Od pre par godina se u ostatku sveta uzgajaju hibridne sorte nastale ukrštanjem basmatija i lokalnih sorti pirinča. Cilj je dobiti niži glikemijski indeks i poboljšati aromu lokalnih sorti.

Kako se kuva basmati pirinač?

Dobro ga operite nekoliko minuta da izađe nepotreban skrob, da se ne lepi tokom kuvanja. S obzirom da basmati manje upija vodu nego običan pirinač, posolite ga pre nego što dodate vodu. Dobro poklopite lonac u kojem ga kuvate, da para ne izlazi napolje tokom kuvanja.