Kurkuma mlevena 80g -Lucar

Kurkuma mlevena 80g -Lucar

99.80 DIN
4259

Kurkuma u prahu - Lučar

Neto količina: 80g

   Kurkuma u prahu “Lučar” je 100% potpuno prirodan proizvod, bez veštačkih boja, aroma i konzervansa, dobijen od najkvalitetnijeg, prirodno sušenog rizoma biljke kurkuma. Pakovanje je praktično, jer ga posle otvaranja ponovo možete zatvoriti “na zip”, radi očuvanja kvaliteta proizvoda.

   Kurkuma (lat. curcuma longa) je začinska biljka iz porodice đumbira koja ima rizom (podzemno stablo) smeđe boje i jake opne, sočnog i prijatnog mirisa. Rizom kurkume se već vekovima koristi kao začin i kao lek u prirodnoj medicini u zemljama Bliskog i Dalekog istoka, odakle je i poreklom. Danas je kurkuma nezaobilazan začin u mnogim (posebno oriijentalnim) jelima. Nazivaju je indijskim šafranom, dodaje se poznatoj mešavini začina - kariju, i ključni je sastojak senfa.

Podaci o njenim izvanrednim svojstvima vezano za različite tegobe sa zdravljem već su poznate u celom svetu, pa se kurkuma koristi kao pomoćno lekovito sredstvo sama ili u kombinaciji sa drugim biljkama i namirnicama.

    Kurkumin je supstanca kojom ova biljka obiluje i koja kurkumi daje specifičan ukus, boju i miris. Ukoliko se koristi u kulinarstvu daje jelu posebnu draž i orijentalni karakter. Kombinuje se sa medom, mlekom, čajevima, voćem, jogurtom, stavlja se u soseve, pečenja, čorbe, potaže, sladolede i orijentalne slatkiše. Zbog veoma intenzivnog oker žutog pigmenta koristi se i kao prirodna boja u prehrambenoj industriji. Može se konzumirati sveža, ali najčešće se koristi kurkuma u prahu.

   U ajurvedskoj medicini koristi se kao biljka koja oporavlja, krepi i štiti organizam od negativnih uticaja. Ajurveda preporučuje kurkumu za svakodnevnu upotrebu. Kurkuma je bogata biljnim vlaknima, gvožđem, manganom, bakrom, kalijumom, magnezijumom i vitaminima A, C i E kao glavnim antioksidantima, ali i vitaminima iz B grupe (posebno B3 i B6 vitaminima). Jedan je od jačih prirodnih antibiotika i antimikotika i vrlo jak antioksidans, te se koristi za čišćenje i detoksikaciju organizma. Pomaže u rešavanju upornih bakterijskih i gljivičnih infekcija (posebno kandide i ešerihije koli), kao i rastu i razvoju dobrih bakterija u crevima.


Kako se kurkuma može konzumirati?

• Dodavanje u kuvana jela: Dodajte kurkumu u prahu u razna kuvana jela kao što su supe, čorbe, variva, kari, pirinač, testenine ili povrće tokom kuvanja. To će obogatiti ukus i dati jelu lepu, zlatnožutu boju.

• Priprema zlatnog mleka: Pomešajte kurkumu u prahu sa mlekom (biljnim ili kravljim) i zagrijte na srednje niskoj temperaturi dok ne postane glatko. Dodajte med ili zaslađivač po ukusu. Ovo je poznato kao "zlatno mleko" i može se koristiti kao napitak koji pruža zdravstvene koristi.

• Kurkuma čaj: Pomešajte kurkumu u prahu sa vodom, prokuvajte, pa zatim procedite da dobijete kurkuma čaj. Dodajte med, limun ili đumbir po ukusu radi poboljšanja ukusa.

• Dodavanje u smutije: Dodajte pola kašičice kurkume u prahu u voćne ili povrtne smutije za dodatnu hranljivost i antioksidanse.

• Salate: Pospite malu količinu kurkume u prahu preko sveže pripremljenih salata za dodatnu aromu i boju.

• Marinade za meso: Dodajte kurkumu u prahu u marinade za meso kako biste obogatili ukus i stvorili zlatno prelivene komade mesa.

• Kurkuma kao začin: Koristite kurkumu u prahu kao začin u kombinaciji s drugim začinima u pripremi raznih jela.

• Dodavanje u rižu: Dodajte kurkumu u prahu u kuvanu rižu kako biste dobili lepu boju i aromu.


Zdravstvene prednosti kurkume:

• Antiinflamatorna svojstva: Kurkumin, glavna komponenta kurkume, ima snažna antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju hronične inflamacije u organizmu.

• Antioksidativno dejstvo: Kurkuma u prahu je bogata antioksidansima koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u organizmu.

• Poboljšava digestivno zdravlje: Kurkuma može pomoći u olakšavanju probave, smanjenju nadutosti i ublažavanju gastrointestinalnih problema.

• Podrška imunološkom sistemu: Kurkumin može ojačati imunološki sistem i pomoći organizmu u borbi protiv infekcija i bolesti.

• Poboljšava zdravlje mozga: Istraživanja sugerišu da kurkumin može imati pozitivan uticaj na zdravlje mozga, uključujući smanjenje rizika od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

• Podrška zdravlju srca: Kurkuma može doprineti zdravlju srca smanjujući faktore rizika kao što su visok krvni pritisak, visok holesterol i upala.

• Pomaže u kontroli dijabetesa: Kurkuma može imati blagotvoran uticaj na kontrolu nivoa šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom.

• Poboljšava zdravlje zglobova: Kurkuma može pomoći u smanjenju bolova i upala povezanih s artritisom i drugim oblicima zapaljenskih bolesti zglobova.

• Pomaže kod prevencije i tretiranja raka: Istraživanja ukazuju na potencijalnu ulogu kurkume u prevenciji i tretiranju određenih vrsta kancera, zahvaljujući svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima.

• Smanjuje rizik od depresije: Kurkumin može imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, uključujući smanjenje simptoma depresije i anksioznosti.


Napomena: kurkumu ne treba koristiti u prevelikim količinama. Dovoljna je 1/2 do 1 ravne čajne kašičice dnevno. Trudnice, osobe koje imaju problema sa žučnom kesom, gastritisom i čirom na želucu, hipotoničari i dijabetičari treba da se konsultuju sa svojim lekarom o preporučernoj dnevnoj dozi unosa kurkume.