Djumbir mleveni 80g Lučar

Djumbir mleveni 80g Lučar

129.80 DIN
4258

ĐUMBIR U PRAHU

Neto količina: 80g

Đumbir u prahu “Lučar” je 100% potpuno prirodan proizvod, bez veštačkih boja, aroma i konzervansa, dobijen od najkvalitetnijeg, prirodno sušenog rizoma biljke đumbir. Pakovanje je praktično, jer ga posle otvaranja ponovo možete zatvoriti “na zip”, radi očuvanja kvaliteta proizvoda.

Đumbir (lat. zingiber officinale) je aromatična i lekovita biljka koja potiče iz Azije. Deo ove biljke koji se najviše upotrebljava je rizom (podzemno stablo). Jake je arome i specifično, prijatno "ljutog" ukusa. Rizom đumbira može se konzumirati svež ili suv (u prahu), a interesantan podatak je da đumbir u prahu sadrži 5 do 10 puta više gingerola (snažne aktivne supstance iz đumbira). U svim svetskim kuhinjama đumbir se koristi kao začin. Dodaje se u različite salate, kolače, peciva i jela, kao i u raznovrsne napitke.

Zbog svojih analgetskih, antiupalnih, antibakretijskih svojstva, đumbir se od davnina koristio u kineskoj, japanskoj i indijskoj medicini
 za lečenje mnogih zdravstvenih problema, a nedavna istraživanja spekulišu čak i o njegovom antikancerogenom dejstvu.

Upotreba:

 

Kašalj, prehlada, sinuzitis: razmutite 1/4 kašičice đumbira u prahu u 2 dl tople vode, dodajte kašiku meda i pola isceđenog limuna i pijte u malim gutljajima 3 do 4 puta dnevno, i do 2 nedelje nakon što tegobe prestanu.

Imunitet: đumbir u kombinaciji sa medom i limunom pospešuje stvaranje leukocita i na takav način pospešuje odbrambeni sistem organizma. Zato svakog dana ujutro na prazan želudac popijte čaj sa pola kašičice đumbira u prahu, limunom i medom.

Mučnina, povraćanje, migrena: pola kašičice đumbira u prahu razmućene u 2 dl mlake vode ublažiće simptome mučnine, migrene, povraćanja i dijareje.

Artritis: đumbir je efikasan i za ublažavanje bolova i upale kod artritisa. Jednu kafenu kašiku praha đumbira i 1/2l vode i ukuvajte na tihoj vatri. Kada se ohladi, konzumirajte ga na kašičicu tokom celog dana. Osobe koje boluju od artritisa treba svakodnevno da koriste đumbir u ishrani.

Menstrualni bolovi: đumbir smanjuje tegobe kod bolnih menstruacija. Efikasan je isto koliko i farmaceutski proizvodi koji se preporučuju za ovu vrstu bolova. Konzumirajte đumbir u prahu razmućen u vodi ili čaju 4 puta dnevno, 3 dana pre početka menstrualnog ciklusa da ublažite tegobe i bolove.

Osim nabrojanog, đumbir u prahu razmućen u čaju ili vodi pomaže kod gastritisa, jer ima antibakterijsko dejstvo i neutrališe povišenost želudačne kiseline koja može da ošteti sluzokožu želuca. Takođe, može sprečiti nagomilavanje bakterije ešerihije koli u crevima, koja je uzročnik mnogih tegoba.

Đumbir takođe poboljšava cirkulaciju krvi, pomaže u prevenciji pojave tromba, srčanog udara i angine pektoris. Studije pokazuju da đumbir pozitivno deluje na krvne sudove i igra važnu ulogu u snižavanju holesterola u krvi.

Đumbir sadrži supstance koje ubrzavaju metabolizam, a samim tim i sagorevaju masti, tako da je odličan kod eliminacije suvišnih kilograma. Po tradicionalnim medicinskim učenjima istoka važi za afrodizijak.

Osim kao začin i prirodno lekovito sredstvo, đumbir je sve zastupljeniji i kao proizvod za negu kože. Gingerol, antioksidans đumbira, eliminiše slobodne radikale koji oštećuju kožu, i tako vašu kožu čini nežnom i tonira je, eliminiše otoke, crvenilo, hiperpigmentacije, vraća joj svežinu i sjaj. Dodajte pola ravne kašičice đumbira u piling ili bilo koju prirodnu masku koju koristite za lice i već posle prve upotrebe ćete primetiti razliku.

 

Napomena: dijabetičari, trudnice, osobe koje piju lekove za kontrolu krvnog pritiska ili protiv zgrušavanja krvi, kao i osobe koje pate od kamena u žuči treba da se konsultuju sa svojim lekarom o preporučenoj dnevnoj količini unosa đumbira.