Smokva suva 200gr

Smokva suva 200gr

139.80 DIN
3411

Zbog ovih zdravstvenih benefita trebali bismo da cele godine uživamo u smokvama, sada u svežim, a kasnije u suvim jer:

  • Poboljšavaju probavu: suve smokve bogate su dijetalnim vlaknima. Tri komada sadrže 5 grama vlakana, što čini oko 20 posto naše dnevne potrebe. To je prirodni laksativ za sprečavanje opstipacije i drugih probavnih tegoba.
  • Pomažu pri mršavljenju: osim što su bogate vlaknima, one imaju i malo kalorija. Jedna ima tek 47 kalorija. A dobijete i samo 0,2 grama ukupne masti po smokvi. Dakle, idealan su zalogaj za sve koji žele da smršaju.
  • Sprečavaju hipertenziju: kada jedete puno soli, nivo natrijuma se povećava. To narušava ravnotežu natrijuma i kalijuma, a zauzvrat rezultira hipertenzijom (visokim pritiskom). Suve smokve su idealno voće za ponovno uspostavljanje ove ravnoteže. Jedna osušena smokva daje 129 mg kalijuma i samo 2 mg natrijuma. To pomaže u sprečavanju hipertenzije.
  • Bogate su antioksidansima: istraživanja sugerišu da su prerađene, sušene smokve superiorne prirodnim smokvama kada su u pitanju antioksidanti. U jednom istraživanju se takođe spominje da suve smokve imaju vrhunsku kvalitetu antioksidanata - nazvanih fenoli - u poređenju sa drugim voćem koje svoja antioksidanska svojstva pripisuju vitaminima C i E.
  • Sprečavaju bolesti srca: visoki nivo antioksidanata u sušenim smokvama pomaže eliminisanju slobodnih radikala koji mogu oštetiti krvne sudove i rezultirati srčanim bolestima. Kao što smo već spomenuli, sprečavaju hipertenziju, što je ogroman faktor rizika za razvoj koronarne srčane bolesti. Uz to, postoje neka istraživanja koja sugerišu da suve smokve pomažu u smanjivanju nivoa triglicerida koji uveliko doprinose srčanim bolestima.
  • Jačaju kosti: jedna sušena smokva pokriva 3 posto dnevne potrebe za kalcijumom. Uz druge namirnice bogate kalcijumom, mogu pomoći u poboljšanju gustine kostiju i snage.
  • Dobre su za dijabetičare: visok sadržaj vlakana u smokvama čini ih dobrim za osobe sa dijabetesom. Međutim, suve smokve imaju visok sadržaj šećera. Stoga bi trebalo da se konsultujemo sa lekarom o količini suvih smokava koje se mogu konzumirati.
  • Leče anemiju izazvanu nedostatkom gvožđa: suve smokve su bogat izvor gvožđa. Jedna sušena smokva može dati 2 posto dnevne potrebe za gvožđem. A gvožđe je važan mineral koji prenosi hemoglobin po celom telu. Dakle, jedenje suvih smokvi prirodni je način da povisite nivo hemoglobina povećanjem nivoa gvožđa u svom telu.
  • Poboljšavaju reproduktivno zdravlje: prema drevnoj literaturi Grci su smokvu koristili kao prirodni afrodizijak. Smokve su se smatrale svetim voćem i usko su povezane sa plodnošću i ljubavlju. Naučno, smokve poboljšavaju plodnost i libido jer su pune minerala poput cinka, mangana i magnezijuma - koji imaju važnu ulogu u jačanju reproduktivnog zdravlja.