Muskatno orasce 16g Hit

Muskatno orasce 16g Hit

108.90 DIN
121
  • Ovaj začin sadrži mnogo biljnih hemikalija i komponenti koje se svrstavaju među antioksidante, a koji poboljšavaju opšte zdravlje i preventivno deluju na neka teška obolenja.
  • U muskatnom oraščiću se nalazi masno ulje trimiristin i mnoga druga biljna isparljiva ulja kao što su miristicin, elemicin, eugenol i safrol koja su zaslužna za slatkast ukus ovog začina. Pored ovih tu su još i isparljiva ulja pinen, kamfen, dipenten, cineol, linalol, sabinen.
  • Ovaj plod važi za veoma uspešno terapeutsko sredstvo u borbi protiv gljivičnih infekcija, depresije, poboljšanja probave i protiv nadimanja i u mnogim kulturama se upravo u te svrhe koristi. Pored toga muskatni oraščić je vekovima unazad poznat i po svojim navodnim afrodizijačkim svojstvima.
  • Ovaj aromatični začin je veoma bogat mineralima kao što su bakar, kalijum, kalcijum, mangan, gvožđe, cink i magnezijum. Kalijum je je veoma važna komponentna za zdravlje ćelija i telesnih tečnosti koje pomažu održavanje pravilnog rada srca i zdravog krvnog pritiska.
  • Pored ovih veoma važnih minerala, u oraščiću se nalaze i vitamini B kompleksa, vitamin C, folna kiselina, riboflavin, niacin, vitamin A kao i mnogi drugi flavonoidi antioksidanti poput beta karotena.

Upotreba u medicinske svrhe

  • Još od davnih vremena, muskatni oraščić se koristi u drevnoj  kineskoj i indijskoj medicini za lečenje bolesti povezanih sa nervnim i probavnim sistemom. Miristicin i elemicin komponente proneđene u ovom začinu dokazano stimulišu i neguju moždane funkcije.
  • Zbog eugenola koji sadrži veoma efektno može poslužiti kao lek protiv zubobolje, a ulja na bazi ovog ploda koriste se pri masažama za ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima.
  • Kombinacija muskatnog oraščića i meda čini veoma delotvoran lek za mučninu, gastritis kao i za lošu probavu.

Read more at http://lifepressmagazin.com/kulinarstvo-2/zacini-recepti/muskatni-orascic-dobar-ali-i-opasan-za-vase-zdravlje/#6bvu0kS6Dw51zXD0.99