Ražene integralne testenine spirala 300g Lučar

Ražene integralne testenine spirala 300g Lučar

99.80 DIN
4168

INTEGRALNA TESTENINA OD RAŽI

Neto količina: 300g

Raž je žitarica koja se vekovima takmičila za prevlast u proizvodnji hleba sa pšenicom, iako nije ni približno rasprostranjena i korišćena kao pšenica. Međutim, raž je po svojim botaničkim i pekarskim karakteristikama najsličnija pšenici (zrno, klas, stabljika, belančevine koje sadrže gluten – lepak). Raž je pored pšenice i kukuruza, jedina žitarica koja nema omotač oko zrna (pleva) i može se koristiti u ishrani u prirodnom obliku, bez dodatne tehnološke obrade. Raž potiče iz zapadne Azije, tačnije Zakavkazja.

Sadržaj ugljenih hidrata u raži je oko 70%, belančevina oko 9%, masti oko 2%, minerala takodje oko 2%. Od minerala, raž sadrži najviše kalijuma, a zatim fosfor, magnezijum, gvožđe, kalcijum, natrijum, sumpor i mangan. Sadrži i vitamine, posebno grupe vitamina B. Raž je nešto kaloričnija od pšenice – 100 g raži sadrži 349 kalorija.

Veruje se da je raž dobro koristiti kod dijabetesa, anemije, Bazetove bolesti, tegoba u klimaksu, migrene, zatvora, za poboljšanje krvne slike i zarad boljeg funkcionisanja nervnog sistema.

"LUČAR" integralna ražena testenina sadrži oko 50% raženog brašna.

NAPOMENA: U opisima proizvoda se trudimo da budemo što tačniji i precizniji. Ipak, ne možemo garantovati za apsolutnu tačnost svake informacije. 

Za probleme sa zdravljem obratite se svome lekaru ili nutricionisti.