Crna cokolada 70%kakao 25 gr

Crna cokolada 70%kakao 25 gr

108.00 DIN
2057

Crna čokolada sadrži značajne količine dva važna minerala: magnezijuma i bakra. Samo 40 grama tamne čokolade obezbeđuje 15% svih dnevnih potreba za magnezijumom, koji je važan u proizvodnju energije, jake kosti, oporavak mišića i prenos nervnih impulsa. Ista količina obezbeđuje 34% dnevnih potreba za bakrom koji pomaže telu da proizvodi neurotransmitere, čime efektivno potpomaže kardiovaskulano zdravlje.

Pored ova dva minerala, crna čokolada sadrži i fosfor, kalijum i gvožđe. Ako ni to nije dovoljno, ova crna poslastica obezbeđuje i sledeće zdravstvene koristi:

  • Štiti arterije i poboljšava cirkulaciju. Dokazano je da konzumiranje tamne čokolade širi prečnik koronarnih arterija što znači da srce lakše dobija neophodni kiseonik za svoj rad.
  • Sprečava arteriosklerozu. Loš LDL holeserol postaje opasan po krvne sudove kada bude izložem dejstvu slobodnih radikala, tada oksidiše i lepi se za unutrašnjost naših arterija. Što je više ovog zla, veće je mogućnost za začepljenje arterija. Flavonoidi iz crne čokolade, sa druge strane, neutrališu slobodne radikale i razređuju krv.
  • Podiže nivo dobrog HDL holesterola. Svaki pomak naviše u sadržaju HDL holesterola znači i manje šanse za kardiovaskularne bolesti. Tamna čokolada i u ovome radi za nas.
  • Popravlja raspoloženje i podiže moždane funkcije. Ljubitelji čokolade već znaju koliko je ovaj slatkiš dobar za raspoloženje, jer stimuliše proizvodnju serotonina, poznatijeg kao hormon sreće. Crna čokolada podiže i brzinu reakcije.
  • Pomaže kod blage anemije, zbog sadržaja gvožđa u njemu. Naravno, ne treba da tražite razlog da jedete crnu čokoladu umesto drugih, boljih izvora gvožđa, jer je ona veoma kalorična.