KINOA seme 250g Lučar

KINOA seme 250g Lučar

259.80 DIN
4039

Biljka kinoa (u svetu poznata pod nazivom quinoa) potice sa zapadne obale Južne Amerike, gde je osnovni izvor hrane narodima koji zive na Andama. Pored kukuruza, ona je bila i najzastupljenija namirnica za Inke. Ogromna kolicina kinoe koja se danas nalazi na trzistu dolazi takodje iz tog dela sveta, jer su Peru i Bolivija najveci svetski proizvodaci ove biljke. Ove dve južnoamericke zemlje proizvedu gotovo 99% kinoe namenjene u komercijalne svrhe za ceo svet. Zahvaljujuci svojoj prilagodljivosti gaji se i u mnogim drugim zemljama, jer moze opstati u raznim uslovima uzgoja zajedno sa svojim neobicnim bogatstvom hranjivih materija.

Iako vlada rasprostranjeno misljenje da je ona jedna vrsta zitarica, to nije tacno. Kinoa je seme biljke iz iste porodice kojoj pripadaju spanac i cvekla, ali posto se moze pripremati na gotovo sve nacine na koje se pripremaju i zitarice, zrna ove biljke se svrstavaju u grupu pseudo-žitarica, kao i heljda. Postoji cak vise od 100 vrsta kinoe, boja semena se razlikuje a varira od svetlo zute, preko crvene, do tamno braon.

Nutritivna vrednost kinoe je slicna žitaricama, sto znaci da je izvrstan izvor ugljenih hidrata. Medjutim, ono po cemu se ova pseudo-žitarica naročito ističe jeste sadrzaj proteina, koji je veći. Najbitniji medju njima su lizin i izoleucin, proteini kojima su zitarice veoma siromasne ili ih uopste ne sadrze. To ne znači da ona u potpunosti može poslužiti kao zamena za meso, sir i jaja, koji su puni kvalitetnih proteina, ali je odličan prilog. Poznato je da se aminokiseline iz biljaka moraju upotpuniti aminokiselinama iz namirnica zivotinjskog porekla, jer ove prve ne sadrze sve koje su organizmu neophodne. A aminokiseline koje sadrzi kinoa savršeno nadopunjuju neke biljne proteine, kao što su oni iz mahunarki. Zbog toga istraživački krugovi kinou klasifikuju u grupu najvrednijih namirnica na planeti. Nakon objavljivanja ovih naucnih saznanja, kinoa velikom brzinom osvaja svet a posebno je dobro prihvataju sportisti i vegetarijanci, kojima je verovatno i najpotrebnija. Ukupna kolicina proteina u kinoi varira u zavisnosti od sorte, s rasponom od 10,4% do 17,0%.

Posto je odlicno izbalansirana i skoro kompletna namirnica, upotrebljavaju je astronauti na putovanjima u svemir. Kada pomislimo da je bila glavna namirnica Inka pre recimo 6000 godina a sada hrana astronauta, zakljucujemo da je kinoa biljka prošlosti i budućnosti. Istrazivanjima je utvrdjeno da kinoa podstice razvoj neurona, proizvodnju zdravog majcinog mleka, umanjuje rizik od nastanka hipertenzije i zapaljenskih procesa.

S obzirom da se kinoa zrna jedu celovita, kao i sve integralne zitarice, predstavljaju dobar izvor vlakana. Ona su i odlican izvor magnezijuma, mangana i kalijuma.

Kako polako ali sigurno stice popularnost i na ovim prostorima, kinoa se moze kupiti i u nasim prodavnicama. Priprema kinoe je krajnje jednostavna, tako da moze posluziti kao zamena za bilo koju zitaricu, pa su recepti isti ili vrlo slicni. Postoji samo jedna stvar koju treba zapamtiti a to je da zrna pre kuvanja treba isprati pod tekucom vodom.

Noble
26 May 2018